Comback sinds de jaren 90
Einde jaren 90 noteerde heel Vlaanderen nog één broedpaar van deze Zorro onder de vogels en dit uitgerekend op de Sint- Maartensheide. Een doelgericht natuurinrichtingsplan van Natuurpunt Bree kon het tij gelukkig keren. Weilanden werden vakkundig omheind met doornhagen en voorzien van solitaire koepels met eik, sleedoorn, meidoorn en bramen in het midden. De klauwier greep deze kans met beide poten en intussen is de populatie sterk uitgebreid tot minstens een 60 tal broedparen in de omliggende natuurgebieden van het Kempenbroek.

Kleinschalig extensief landbouwlandschap
Zoek deze soort vooral in een kleinschalig natuurlandschap met een lappendeken aan haagkanten, bosjes, weilanden liefst met vee en akkers. Je vindt hem vaak op het topje van de doornige struiken of eiken in zijn territorium. Gespietste prooien zoals grote kevers op prikkeldraad verraden zijn aanwezigheid.
Wil je deze bijzondere vogel eens zelf bewonderen, vraag ons zeker enkele tips om jezelf urenlang zoekwerk te besparen. Het is niet zomaar toegelaten de weilanden met broedparen te betreden maar met wat speurwerk vind je wel een locatie waar je hem met een portie geduld en een goede telelens vanaf de wandelweg kan fotograferen.
Contacteer ons voor meer info over de grauwe klauwier in het Kempenbroek