De Achelse kluis en de Groote Heide
Op een half uurtje rijden vanuit de Luysmolen vind je de Achelse Kluis. Deze plek ademt geschiedenis sinds zijn ontstaan in 1656. Doorheen de eeuwen wisselen de bewoners maar het meest gekend zijn wel de Trappisten die in de 19ᵉ eeuw de kluis tot een abdij konden upgraden en er het nu nog gekende bier brouwden. Het bier mag dan wel zijn status van trapist verloren hebben, maar het smaakt er niet minder op! Het traditionele glas werd gepimpt naar een moderne versie en je kan dit proeven in de plaatselijke brasserie of in de abdijwinkel kopen. In de weekends kan je er een rondleiding volgen van 1, 5 uur en de eeuwenoude geheimen, de rijke geschiedenis en unieke architectuur ontdekken.
De Groote Heide
De Achelse Kluis is een uitstekend vertrekpunt naar het aanliggend natuurgebied Leenderheide, onderdeel van De Groote Heide. Zesduizend ha prachtige natuur van hier tot Eindhoven, dat is waar de Groote Heide voor staat. Het is een gevarieerd en veelzijdig natuurgebied met een hoge biodiversiteit en het oogt ontiegelijk mooi. Vanuit de Belgische abdij wandel je langs de restanten van de dodendraad (restanten van de afgesloten grens tussen Nederland en België in WOI) het natuurgebied in.
Purperen Heide
In de nazomer (augustus-september) kleurt de purperen heide het terrein en is dit zeker een must-do voor natuurliefhebbers en landschapsfotografen. Maar ook in de andere seizoenen loont een bezoek, zeker in de lente wanneer de talrijke broedvogels zich laten horen.
Top 10 gebied voor biodiversiteit
Een geoefende vogelaar kan er op één morgen makkelijk een 80 tal soorten noteren. Boom- piepers en dito leeuweriken bevolken de grote heidevlakten terwijl overal in de bosranden gekraagde roodstaarten zingen. Op de rand van het natuurgebied zijn er een aantal oude vennen nieuw ontwikkeld. Talrijke broed- en trekvogels maken hier dankbaar van gebruik. Wij ontdekten purperreigers, kiekendief, witoogeend, boomvalk, dodaars, blauwborst en ijsvogel. Ook de grauwe klauwier broedt er tegen de land- bouwpercelen. In de late lente of tegen het begin van de zomer kan je een avondbezoek brengen en kan je er de ratelende roep van de nachtzwaluw horen en overvliegende houtsnippen opmerken. Bij de trekvogels zijn de jaarlijks passerende beflijsters, draaihals en tapuiten meldenswaardig. De Groote Heide wordt omgeven door kilometers uitgestrekte bossen die dan weer het uitverkoren domein vormen van roepende haviken en de eerder teruggetrokken levende raven.. De zwarte specht is er een vaste bewoner samen met de andere spechtensoorten. De Groote Heide pretendeert niet zomaar de tot de top 10 gebieden voor biodiversiteit te horen!