De rijke historie van de Voorste Luysmolen
De Voorste Luysmolen, gelegen aan de schilderachtige Abeek, is een watermolen met een geschiedenis die meer dan vijf eeuwen teruggaat. Al in 1515 werd deze onderslagmolen genoemd als volmolen, waar lakens werden gevold. In de 19e eeuw werd de molen ook ingericht als korenmolen. De naam “Luys” verwijst naar een oude veldnaam, die niet alleen de watermolens in het gebied aanduidt, maar ook verbonden is aan de families die hier als molenaars actief waren.
Van hout naar steen
In 1884 werd het oorspronkelijke houten gebouw vervangen door een bakstenen constructie. Het houten gangwerk van de molen werd in 1952-1953 vervangen door een robuust gietijzeren systeem. De molen bleef tot 1965 in bedrijf, onder leiding van de laatste beroepsmolenaar, Jan Creemers uit Bree. Daarna raakte de molen in verval.
De molenaarswoning: een stukje levende geschiedenis
De vakantiewoning tegenover de molen was ooit de woning van de molenaarsfamilies. Hier vertellen ingekerfde teksten in de eeuwenoude eiken balken unieke verhalen uit het verleden. Een van de inscripties verwijst naar een brand in de 16e eeuw. Volgens een legende zou deze brand het gevolg zijn geweest van een zogenaamde brandbrief van de beruchte bokkenrijders, een roversbende die de streek destijds onveilig maakte. Hoewel er nooit een bewezen verband is aangetoond tussen de brand en de bende, draagt deze legende bij aan de mystiek van de plek.

Restauratie en nieuw leven
Dankzij een grondige restauratie tussen 2000 en 2002, uitgevoerd door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), kreeg de molen zijn glorie terug. Architect W. van Hoof en molenspecialist Nico Jurgens werkten samen om de molen maalvaardig te maken. Bij de restauratie werden vistrappen aangelegd, zodat vissen de molen veilig kunnen passeren. Vandaag beschikt de molen over een steenkoppel dat niet alleen graan kan malen, maar ook een dynamo aandrijft die vroeger elektriciteit opwekte.
Eigendom en beheer
De Voorste Luysmolen zelf is eigendom van de gemeente Bocholt en maakt deel uit van een horecazaak. De vroegere molenaarswoning, nu onze vakantiewoning, is eigendom van Natuurinvest en wordt beheerd door vzw LeefjeNatuur.
Fietsen langs historische molens
De Voorste Luysmolen maakt deel uit van de Kempenmolenroute en ligt vlak bij de Grensmolenroute. In de nabije omgeving zijn er nog drie bijkomende molenfietsroutes: de Heggemulderroute, de Watermolenroute en de Windmolenroute. Samen goed voor meer dan 40 molens om te ontdekken! Meer informatie over deze routes is te vinden op kempenbroekmolens.nl.

Bezoek de molen
De molen is een bijzondere ontmoetingsplek voor erfgoedliefhebbers. Elke tweede en vierde zondag van de maand komt de molen kort tot leven wanneer molenaar Jan Loubele enkele zakken graan maalt. Ook tijdens molendagen is de molen uitgebreid te bezichtigen. De molen ligt aan het fietsroutenetwerk, tussen knooppunten 87 (NL) en 9 (BE), en vormt een ideale stop voor fietsers die het erfgoed van de streek willen ontdekken.
Met zijn boeiende geschiedenis, mysterieuze legendes en levendige
restauratie is de Voorste Luysmolen een unieke plek waar natuur, erfgoed en avontuur samenkomen.
Voor de echte liefhebbers is molenaar Jan bereid om tegen een billijke vergoeding en op afspraak de molen te openen buiten de gewone openingsuren. Zou je dat graag willen, neem dan even contact met ons op via het contactformulier.