Zonevreemd in het Kempenbroek
Vakantiehuis De Luysmolen ligt zonevreemd in het hart van het Kempenbroek. Als bezoeker ben je er te gast te midden van de natuur. Het is voor LeefJeNatuur vanzelfsprekend dat we natuur in onze tuin trachten te versterken en de gasten uitnodigen deze nader te beleven. Dankzij de ondersteuning van de Provincie Limburg konden we er een aantal natuur educatieve elementen aan toevoegen:
De Ooievaarspaal
De witte ooievaar zien we graag verschijnen in ons vizier. Hun aankomst wordt gezien als voorbode van de nakende lente. Als babydrager zijn ze een geluksbode en we worden blij als we ze zien passeren op hun terugtocht van het zuiden. Het Kempenbroek is met zijn moerassen en vochtige weilanden een geliefde pleisterplaats voor deze vogels. Enkele koppels ondernamen in de omgeving al broedpogingen. Met de toename van het aantal beschikbare nestpalen stijgt ook de kans op de toekomstige vestiging van deze soort. LeefJeNatuur draagt graag haar steentje bij: met de plaatsing van een ooievaarspaal in de tuin van ons vakantiehuis hopen we in de toekomst op een broedpaar dat klepperend onze gasten verwelkomt.

Insectenhotel
Bijen zijn onmisbaar voor ons. Ze bestuiven meer dan 75 % van onze voedingsgewassen. Bijen worden met uitsterven bedreigd door een groot gebrek aan voedsel en onderdak. Bij LeefJeNatuur proberen we hun leefomgeving te verbeteren. Met dit bijenhotel zorgen we voor onderdak voor een aantal soorten solitaire bijen. Hoe werkt dit nu? Het wijfje zet haar eitjes één voor één af in een bamboestokje of een andere holte. Ze legt er een beetje stuifmeel en nectar bij als voedsel voor de larve. Dan metst ze het kamertje dicht. Zo maakt ze meerdere kamertjes achter elkaar. Uit het eitje groeit een larve en die verpopt zich tot bij. Pas het volgende voorjaar komt het volwassen diertje tevoorschijn. Niet alleen bijen hebben baat bij dit hotel. Ook tal van andere nuttige insecten profiteren mee en vinden hier onderdak. Ga eens op ontdekking bij het hotel. In de lente en zomer kan je regelmatig bijen voor het hotel zien zweven om hun eitjes af te zetten. Vind je ook dichtgemaakte openingen? Hier heeft de moederbij haar werk al gedaan en komen de eieren tot ontwikkeling. Tip! Met de app Obsidentify van Natuurpunt kan je de bijen op naam brengen!

Steenuilenkast
De steenuil is onze kleinste uilensoort. Hij broedt van oudsher in een kleinschalig boerenlandschap met houtkanten, hagen, heggen, hoogstamboomgaarden en knotwilgen. De steenuil is niet bang van menselijke nabijheid en broedt vaak op boerenerven, tenminste als hij daar een geschikte locatie vindt. De omgeving van de Luysmolen voldoet helemaal aan de voorwaarden als biotoop voor deze vogel. Door het plaatsen van een aangepaste nestkast in de kersenboom biedt LeefJeNatuur een aangename broedplaats voor deze uil.
Vleermuizenkast
Vleermuizen hebben een belangrijke rol in onze natuur. Als nachtelijke jagers en insecteneters kunnen ze ons van allerlei plagen behoeden. Ze zijn een heel efficiënte muggenverdelgers en helpen op deze manier onze nachtrust te garanderen. De dieren brengen de dag door op oude zolders, achter beplanking van huizen, onder dakpannen of in holle bomen. Door de verstrengde isolatienormen van de afgelopen jaren in Vlaanderen vinden vleermuizen steeds minder geschikte verblijfplaatsen in onze huizen. Het plaatsen van een aangepaste kast kan hier een oplossing voor bieden. LeefJeNatuur bestelde daarom zo'n speciaal ontworpen kast bij het Natuurhulpcentrum van Oudsbergen. Deze kasten hebben een smalle opening beneden waarlangs de vleermuizen naar boven kunnen klimmen. Kan je ze vinden tegen de gevel van het huis? Verblijf je in de zomer, lente of herfst in Vakantiehuis De Luysmolen? Kijk 's avonds tegen de schemering eens rond in de tuin, langs de beek of zelfs op straat. Hoeveel vleermuizen tel je? In de winter verdwijnen ze. Dan trekken ze naar hun winterverblijfplaatsen, zoals de mergelgroeven van Zuid- Limburg, vaak tientallen kilometers verder.
Vogels in de tuin
Vogels hebben het om verschillende redenen niet gemakkelijk in onze contreien. Zeker in de winter vinden ze soms moeilijk voedsel. LeefJeNatuur voert in de tuin regelmatig de diertjes bij. Hierdoor kunnen onze gasten vanuit het raam de verschillende soorten makkelijk gadeslaan. In de woning zijn enkele kleine verrekijkers en een vogelgids beschikbaar. Welke vogels ontdek jij tijdens je verblijf? Buiten de alom bekende koolmezen, pimpelmezen, huismussen, roodborsten en merels komen er ook regelmatig de grote bonte specht, putters en geelgorzen langs. De geelgors is de adoptiesoort van de gemeente Bocholt en een typische soort van het Kempische boerenlandschap. Heb je hem al eens kunnen spotten?
Maai mei niet
LeefJeNatuur maait maar een beperkt stuk gazon vrij achter het terras. Genoeg ruimte om onze gasten te laten zitten en te genieten van het buiten zijn. Ook de ruimte rond de speeltuigen wordt vrij gehouden. Op de overige plekken passen we een gericht maaibeheer toe om zoveel mogelijk wilde bloemen de kans te geven tot bloei te komen en zaden te vormen. Pas daarna wordt er gemaaid en het maaisel afgevoerd.
Door deze beheersvorm toe te passen, verarmen we de bodem en krijgen meer soorten kruiden de kans om een plekje te bemachtigen tussen de grassen. Zo krijgen we meer bloeiende natuurlijke planten en een rijkere biodiversiteit. De bloeiende planten vormen een voedselbron voor allerlei insecten zoals de solitaire bijen van ons bijenhotel en verschillende vlindersoorten. Het is dus mogelijk dat op sommige momenten van het jaar de tuin er wat verwaarloosd lijkt bij te liggen, maar dat heeft allemaal hiermee te maken. We trachten de maaibeurten tijdig uit te voeren maar praktische beperkingen zoals aanhoudend regenweer kunnen dit bemoeilijken.
Het gazon rond Vakantiehuis De Luysmolen herbergt ondertussen al heel wat planten en het is superboeiend om te ontdekken wat er allemaal groeit. Wij noteerden er : duizendblad, paarse dovennetel, sleutelbloem, sneeuwklokjes, hondsdraf, akkerkool, paardenbloem, grote weegbree, fluitenkruid, kleefkruid, kompassla, robertskruid, madeliefje, hopklaver, smalle weegbree, bijvoet, voederwikke, akkerdistel, kleine klaver, rode klaver,... Ben je benieuwd om deze planten te ontdekken, ga dan zeker aan de slag met de app Obsidentify.
Het weiland achter de woning is in beheer van Natuurpunt, op een gelijkaardige manier. In april komen er honderden witpaarse pinksterbloemen tot bloei. Deze zijn de waardplant voor het oranjetipje, een wit vlindertje waarvan het mannetje een oranje tip op de vleugels heeft. Verblijf je net in deze periode in het huis, ga dan even op zoek naar de vlinder in het weiland of wacht gewoon af tot er ééntje verdwaalt in onze tuin.